tiistai 10. toukokuuta 2016

Kalenterit puhelimessa

Android tarjoaa Googlen kalenterin palveluita, mutta Googlen kalenteri sovellus ei välttämättä ole edes asennettu. Näin ei ollut ainakaan Samsungin puhelimessa. Samsung käyttää omaa kalenteriaan, joka synkronoituu googlen kanleteriin. Puhelimen sisäisestä kalenterista voidaan tapahtumia siirtää
tietokonelle, ilman nettiä johdolla, bluetoothilla tai lähettää tekstiviestinä eteenpäin. Kalenteri tiedot voivat siirtyä eri muidoissa, tietojen synkronoiti voi tapahtua internetin yli tai vaikkapa lähetttämällä kalenteri tapahtuma tiedostona.

Aquamail sähköpostia käsittelevän jutun yhteydessä, taisin mainita, että kalenteri ja sähköposti ovat naimisissa keskenään. Etenkin yrityspuhelimissa, joissa käytetään exchange palveluita, tilanne on edellä mainittu.
Microsoftin postipalvelut voidaan tuoda puhelimeen, protokollalla nimeltä Activesync. Sähköpostin yhteydessä mainitsin myös että sähköpostia käytetään yleensä siten,että postit säilyvät palvellimella. Tästä liikennöintitavasta, eli protokollasta käytetään nimeä IMAP, se ei sisällä kalenteri tapahtumien siirtoa puhelimeen. Sähköpostien yhteydessä ei myöskään tullut puheeksi ilmoitusmenettely. Palvelun tarjoaja voi tukea IMAP:n kassa ns. PUSH-mail ominaisuutta, joka tarkoittaa juuri sitä,että saat imoituksen saapuneesta sähköposta, tämä pätee myös activesync liikennöintiin. Kalenteri luonnollisesti ilmoittaa myös, jos kalenteri tapahtumaan liittyy muistutus tai hälyytys.

Kalenterit

Jos olet selvinnyt tuosta teknisestä juttelusta läpi tähän asti, niih hieno juttu,
eli puhelimessa kalentereita voi olla monta, puhelimen kalenteriohjelma on kalenterien sisällön näyttämistä varten. Google palvelusta voit ladata juhlapyhät nimisen kalenterin, kalenterissassi näkyy puhelimen yhteystietoihin tai google+ palvelun kautta tuntemiesi henkilöiden syntymäpäivät, huom. heidän oman ilmoituksen mukaan, joten suhtaudu niihin varauksella. Eri kalenterit voivat näkyä eri värein, joten näkymästä saat tiedon, onko kyseessä tapahtuma omasta vai yrityksen kalenterista, tai onko viikolla arkipyhä, tai muu juhlapyhä.

Tapahtuman synty

Yrityskalenterien kanssa työskennellessä on vakiintunut käytäntö puhua tapahtumasta, silloin siis puhutaan kalenreri merkinnästä, mutta tapahtuma viittaa siihen, että sama kalenteri merkintä näkyy muillakin tapahtumaan osallistujilla. Tapahtuma voi olla kokous esimerkiksi. Puhelimesta tehtäessä kalenteri merkitä oletusarvoisesti on puhelimen kalenteriin, se synkronoituu nettiin. Tapahtuman synty otsikolla viittaan myös siihen,että tapahtuma saattaa olla mukavampi kirjata suurelta näytöltä ja oikealla näppäimistöllä.
Näin asia on lähes poikkeuksetta yrityksessä, tapahtuma syntyy 0utlookissa, Thunderbird lightningissa, web sivunkautta Googlessa tai minulle tutussa Zimbra työryhmäohjelmistossa.

Tietojen synkronointi tapa?

Goole kalenterin tapahtumat päivittyy yhdessä muun tili sykronisoinnin kanssa. Activesync vaatii puhelimen asetuksista määrittelyn kohdasta tilit, lisätään uusi tili, joka on tyyppiä exchange, sama juttu tietenkin myös ohjelmistoa outlook käyetttäessä, tällöin tili voidaan ryhtyä määrittelemään outlook sovelluksesta. Jokin kalenterit tukevat myös CALDAV nimistä tapaa, tässä tavassa voit synkronoida muitakin sinulle jaettuja kalentereita. Eli saattaa tulla kysymykseen silloin kun haluat nähdä jonkun toisen kalenterin työryhmästäsi, kuin omasi. Esimerkiksi Google käytää Thunderbird lingthningin kanssa CALDAV:a.


- Exchange kalenterin määrittely alkaa asiteuksista, valitse tilit -> lisää tili -> exchange tili
Kirjoita käyttäjätunnus (sähköpostiosoite) ja salasana.
varmista toimialue palvelun tarjoajalta. Oikealla kuvakaappaus outlook ohjelmasta.


Outlook ohjelmassa kalenteri näkymä on omassa välilehdessä jonne pääsee ruudun alalaidasta kaltenteri kuvakkeesta
kuvakaappaus kalenteri näkymästä
Kalenteri näkymä

Puhelimen käyttäjän kannalta merkittäviä asiaoita kalenterissa ovat hälyytykset ja miten nopeasti näen, onko minulla tänään jotain. Olen ottanut itselle käyttöön sovelluksen nimeltä acalendar
Ohejelma tarjoaa widget näkymän kaikkin kalentereihisi ja ulkonäkö on muokattavissa, mm widgetin läpinäkyvyys. Varmasti muitakin sovelluksia tähän tarkoitukseen löytyy.Kuvat Acalendar ohjelman asetuksista  vasemmalta oikealle: 

- acalendar widgetti nova aloitusnäytöllä
- Kuukausi näkymä tulee näkyviin pyyhkäisemällä, oletusnäkymä viikko valitaan asetusten kohdassa aloitusnäkymä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti