tiistai 15. maaliskuuta 2016

Netti viestintä


Puhelin mahdollistaa, sen että aina on jonkin sosiaalisen media tavoitettavissa.

Tietoturva näkökulma.

Ohjelmat saavat pääsyn sijainti tietoihin, yhteys tietoihin jne. Mielenkiinnon kohteesi tunnetaan ja tiedetään. Mikäli en halua kertoa olinpaikkani, pidä netin pois päältä. Yleensäkään en tarpeettomasti pidä puhelinta netissä. Paikannus minulla sen sijaan useimmiten on päällä. Käytössäni on Norton-tietoturva ohjelma, viestimistä tulee lähes aina varoitus paikannuksen ja puhelimen yhteystietoihin pääsyn osalta.

Tähän tekstiin olen laittanut otsikoksi netti viestintä. Tarkoitukseni on vähän raapaista muuta kuin pelkästään Twitteriä ja Facebookia.

Tekninen näkökulma

Teknisellä näkökulmalla tarkoitan sitä, missä ohjelman looginen kerros sijaitsee. Skype on selvän muutoksen alla. Kun vuonna 2005 ihmettelin Skypen rajapintaa, silloin Skypeen ei voinut tehdä omaa käyttöliittymää helpolla. Skype käytti jotenkin laitteen liikennöintiväylää, Skype piti olla käynnissä, jotta siihen pääsi ohjelmallisesti kiinni. Nykyisin Skypessä näyttää olevan jonkinlainen rajapinta, tosin en ole nähnyt paljoakaan 3:n osapuolen toteutuksia Skypeen. Näyttäisikin siltä,että vanhempaan tekniikkaan pohjautuvat Chat-ohjelmat pitää hyvin pintansa. Tosin google talk sai lisämausteeksi videopuhelut Hangout:n myötä. Google-talk, kuten Facebook -chat perustui liikennöinti tapaan (protokollaan) nimeltä PPXML, jossa siisXML tagien sisällä kuljetetaan varainainainen viesti, koko homma tietenkin kulkee salatussa SSL yhteydessä. Nykyisen laajennukset meillä perustuu Rest - rajapintaan

Teknisesti meillä on viestinnässä palvelin, jossa toimii rajapinta usein siten,että kutsut lähetetään internet osoitteessa (URL) ja kekseissä (Cookie),. Tämän lisäksi puhelimessa on välimuisti sekä istuntokohtaista tietoa (session), johon tallennetaan tietoa, tämä mahdollistaa puskuroimaan lyhytaikaisia hidastumisia nettiyhteydessä ja osittain suoranaisia katkojakin. Kolmanneksi meillä on käyttöliittymä, joka voi siis olla periaatteessa jonkun muunkin toteutus, kuin mitä palvelinpäässä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti