perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kirjat puhelimessa

Olen kokeillut useita kirjanluku ohjelmia. Muutamia näkökulma asiaan. Millaisia kirjoja käytät, mistä kirjat tulee sinulle. Kirjasto täällä Turussa suosittelee Bluefire readeria, nämä kirjat ovat tietokoneella luettavissa, ohjelmalla Adobe digital edition, johon tarvitset adobe tilin. Bluefire tukee Adobe tiliä. Näkövammaiset tarvitsevat puhetukea ja synteesiä, kirjat heillä on Daisy formaatissa, tämä voi sisältää tekstiä tai olla pääasiassa mp3 muotoista ääntä. Normaalikirjaston kirjat on luettavissa puhetuetusti Overdrive nimisessä ohjelmassa.

Tiedostomuodot

Yleensä kun ekirjoista puhutaan tiedosto muoto on epub, mutta useat e-kirjan luku ohjelmat tukevat myös PDF muotoisia tiedotaja ja kirjoja. Suomessa näkövammaiset käyttävät Daisy muodoksi nimettyä tiedosto muotoa.

Esimerkkejä kirjan lukemiseen tarkoitetuista ohjelmista

Esimerkkija näkeville tarkoitetuista ohjelmista
Overdrive tukee myös puhesynteesiä, ainoa vain,että kirjan lukeminen rivi riviltä vaatii koskettamista, tarkemmin sanottuna vetämistä vasemmalta oikealle, synteesi ei siis lue kirjaa automaattisesti taskussa.
Kaikkia edellä mainittuja olen kokeillut, lisäksi tolen kokeillut Elisa kirjaa. Amazonin krjakaupalla on niin ikään oma kirjanlukuohjelmansa.
Lisäksi tietenkin käytän Elisa kirjaa, josta olen muutaman kirjan ostanut tai saanut.
Tekijän oikeuksien vuoksi kijoihin on usein laitettu DRM-koodi, joka määrittelee digitaaliset omistus oikeudet. Myös Celia näkövammaisten kirjasto on tarkka tekijänoikeuksista ja kustakin lainatusta kirjasta on tiedossa kellä se on ollut lainassa. Edellä ei ole mitenkään kattava luettelo kirjanlukuohjelmista, mutta luulen Luulempa,että näistäkin löydät sopivan mikäli olet normaalisti näkevä

Kirjat näkövammaisille

Celian aineiston käyttöoikeus on kaikilla, jotka eivät vamman, sairauden tai muun toimintaesteen vuoksi voi lukea painettua tekstiä. Celian aineisto on tuotettu tekijänoikeuslain 17 §:n nojalla ainoastaan lukemisesteisen henkilön henkilökohtaiseen käyttöön. Aineiston luovuttaminen muille tai jakaminen verkossa on ehdottomasti kielletty. Ladattuihin kirjoihin lisätään digitaalinen vesileima, jonka avulla kirjan alkuperäinen käyttäjä voidaan tunnistaa. Celian äänikirjoja voi kuunnella tabletilla ja älypuhelimella maksuttomalla Pratsam Reader -sovelluksella.  Lisäksi kirjoja voi kuunnella tietokoneella, Daisy-soittimella ja mp3-tiedostoja toistavalla mp3-, cd- tai dvd-soittimella. Kirjat käyttävät epub:n sijasta Daisy formaattia, joka on tuettu erityisillä Daisy soittimilla, Daisy voi sisältää tekstiä, ääntä tai molempia ja kirjan rakenne on monipuolisempi kuin epub kirjassa, kirjan selaustasot sanotaan kirjan alussa. Celian äänikirjojen käyttäjäksi voi rekisteröityä kunnan- tai kaupunginkirjastossa. Kun liityt käyttäjäksi kirjastossa, sinun ei tarvitse esittää todistusta tai lausuntoa siitä, että lukeminen on vaikeaa. Oma suullinen ilmoitus asiasta riittää. Katso tarkemmin www.celia.fi

Miksei soitin riitä

Toki voit kuunnella äänikirjoja puhelimen soittimella, kunhan ne ovat sen tukemassa muodossa. Esim MP3-muodossa. Luovut kuitenkin ainakin mahdollisuudesta nopeuttaa kuuntelua ja lukukohdan säilymisestä muistissa. Jotkin soittimet tosin säilyttävät soittokohdan, mikäli et vaihda levyä/kirjaa, kirjankuunteluohjelmat säilyttävät lukukohdan useasta kirjasta. Eli, jos haluat kuunnella yhden luvun tai tekstin jostain kirjasta ja jatkaa sen jälkeen joitäin toista, molempien lukukohta säilyy.
Normaalin kirjaston äänikirjat ovat useinmiten cd-audio muotoisia ja niiden muunnos MP3 muotoon ja siirtäminen järkevästi puhelimeen on oma hommansa.
Kokeilemiani MP3 muotoisten kirjojen kuuntelu ohjelmia:
Toimii hyvin mutta lukunopeutta ei voi muuttaa.
Paras audio kirjojen kuuntelu ohjelma minusta.
Tämäkään ei välttämättä ole kattava luettelo, sillä näin että uusiakin ohjelmia on tullut.

Daisy formaatti

Olen hyvin kauan ja usenmiten vieläkin kuunnellut Daisy muotoisia audio kirjoja Smart audiobook playerissä. Smart audiobook player ei kuitenkaan tue kirjan rakenteesta annettua tietoa, käsittääkseni ääniraitojen pituudet eivät aina täsmää Daisy soittimen tai daisy kuunteluun tarkoitetun ohjelman selaustasoja. Celian verkkopalvelun käyttäjät voivat kuunnella äänikirjoja suoraan Celianetissä suoratoistona eli streamauksena ilman kirjojen tai Daisy-ohjelmien lataamista. Kirjoja voi myös ladata. Pratsam Reader -sovellus on Celian tarjoama maksuton äänikirjojen kuunteluohjelma tableteille ja älypuhelimille. Ohjelma toimii iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa. Daisy voi olla myös pelkkää teksti dataa jolloin sitä ei voi kuunnella Smart audiobook playerillä ollenkaan, Silloin kuunteluun on yleensä tarvittu Darwin reader ohjelma. Jokin aika sitten julkaistiin ohjelma nimeltä voice stream reader. Tällä ohjelmalla voi kuunnella useata formaattia PDF ja epub ja kirjat luetaan vaikka puhelin on taskussa,myös Daisy teksti muotoisia kirjoja voidaan lukea tällä, celiakirjastosta tiedostot ladattaan pakattuna tidostona, Voice Dream readeriä tarjotaan oletusohjelmaksi, eikä erillistä zip tiedoston purku ohjelmaa tarvita. Parasta tässä ohjelmassa on,että voit ladata englanninkielisen synteesin ja laittaa sen lukemaan englanninkielistä kirjaa, synteesin voi määritellä kirjakohtaisesti, erinomaista kielikylpyä myös näkeville. Voice dream readrer maksoi silloin, kun otin sen käyttöön 11 euroa.
Huom. Normaalista kirjastosta ladattu e-kirja ei tarjoa kirjan avausohjelmaksi muuta mahdollisuutta kuin Overdrive tai muu adobe tiliä käyttävä ohjelma, kirjaston kirjathan ovat lainassa vain laina-ajan ja sisältävät digitaalsiet tekijän oikeudet. Olen pyytänyt Celia kirjastoa tarkastamaan tämän tekstin tietojen oikeellisuuden heidän osaltaan, joten tässä tekstissä on joitakin heidän ehdottamiaan korjauksia. Kiitos siitä heille.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti