maanantai 25. heinäkuuta 2016

Flightradar24, uteliasuus saa etsimään jaettua tietoa


Tällä kertaa haluan kirjoittaa, uteliaisuudesta ja tiedonhalusta.
Useammat android ohjelmat lähtevät ihmisten halusta kurkistella ja antaa kurkisteltavaksi.
Tyypillistä sosiaalista mediaa, mutta luonteessa on myös sitä,että haluaa olla vain kurkistelija.
Yhä enemmän tietoturva arveluttaa, yhä vähemmän halutaan jakaa. Luin bittilehdestä tekstin siitä, miten
Facebook on rikki. Ihmiset eivät halue enää kertoa elämästään,tai vain ammatti tekstin kirjoittajat ja raflaavat kirjoitukset saavat huomiota.
Toisaalta sijainti tietoa tunnutaan jakavan, Facebookin alkuperäinen tarkoitus oli antaa mahdollisuus ihmisten jakaa asioita ystävien kesken.
Bitin kirjoituksen mukaan, yhä useampi Facen käyttäjä on peukutusten perään, koska en sattumoisin ole Facen käyttäjä, en aivan ymmärrä mitä jutussa tarkoitettiin
Facebokin algoritmistä. Lisäksi kun tutkin haulla Facebook meni rikki, niin tuli tekstejä tuokuluuta, jossa kerrottiin ettei suurimmat julkaisijat saaneet tekstejään läpi.
Viittaa siihen,että kun Facebook yrittää muuttaa jotenkin em. mainittua algoritmia, homma hajoaa.
Alkuperäinen Facebookin idea on hajonnut, julkaistujen tekstien määrä on Bitti lehden mukaan vähentynyt 21 %. Itsestäni, tuntuu että määrän väheneminen on oikeastaan hyvä asia.
Ajattelen, jatkuvasta päivitys ilmoitusten virrasta suurella käyttäjämäärä ei okein tule mitään.
Sehän on niin kuin kaikki huutaisivat yhtä aikaa, mutta kukaan ei kuule.

Tässä tekstissä en kuitenkaan aio puuttua enempää Some-asioihin, mutta tarkoitukseni on enemmän kirjoittaa julkisen tahon paikannustiedon jakamisesta.
Toisaalta muistan menneiltä ajoilta, kun jokut ostivat lyhytaaalto puhelimia kuunnellakseen poliisiradiota tai keskusteluja mitä rekkakuskit puhuu.
Ehkäpä tämä on radionkin puhelin ohjelmien suosion salaisuus. Soittaako joku tuttu, mitä musiikkia toiset kuuntelee ja millä perusteella. Taitaa olla sosiaalisessa mediassakin tuo ”kuuntelen parhaillaan”.
Olen aikaisemmin kirjoittanut Nysse-ohjelmasta, jolla voi hakea aikatauluja, helsingissähän on mahdollisuus seurata, missä raitiovaunut ovat tulossa. https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.sporat
Kavereiden kesken voi tietenkin jakaa, myös omaa sijaintiaan, työtoverini näyttävät sellaista tekvän. Kun kysyn vaikka missä pomo on, työtoverini kertoo sen pian. Itsekin jaan google ryhmässä oleville sijaintini.
Oma perusteluni sille on enemmänkin turvallisuus, eli jos olen jossain tavoittamattomissa, viimeinen sijaintini on mahdollista katsoa Google+-profiilista. Gooble playssä näyttää olevan myös erillinen ohjelma jolla voi jakaa sijaintiaan.
Arvostelun mukaan ohjelma on sen verran paska,etten viitsi sitä asentaa.

Sijaintihistorian säilyttämisessä on se hyvä puoli,että voin tarkasetella milloin olen ollut jossakin osoitteessa tai kaupassa viimeksi. Vuonna 2012 syyskuun 19 päivä olin ruotsissa, tusta matkasta on jäänyt muistoksi,etttä silloin ensimmäisen kerran havahduin,
että lentokoneet lähettävät sijaintitietonsa ja paljon muutakin tietoa. Ohjelma johon nyt viittaan on nimeltään Flightradar24. Vastaava ohjelma on olemassa myös merenkultkuun vaikkapa Marine Trafic.
Olen myöhemminkin käyttänyt tuota lentokone tutkaa, siitä maksullinen versio antaa mahdollisuuden katsoa lentokenttien nousuja ja laskuaja, lisäkisi olen ostanut osan jolla voi tarkkailla lentokone tyyppejä.
Seurasimme joskus tuttujemme ulkomaanlentoja, itse olen vähemmän lennellyt, mutta ihan hauska on aina tsekata, mikäs kone tuolla lentää.




 Lentävän koneen tyyppi ja määränpaa näkyy kuvasta sen jälkeen kun olet valinnut lentokoneen tarkasteltavaksi. Aluksi näet vain koneen ikonin










Voit tarkkailla koneen reittiä yläilmoista valitsemalla 3D  näkymän

esimerkki tässä 3D -näkymästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti