perjantai 29. marraskuuta 2024

Asetukset ja Niiiden merkitys

 keskusteluun. Ensinnäkin, asetuksissa on varmasti eroja riippuen siitä, minkä valmistajan laite on kyseessä. Veikkaisin jopa, että käännökset suomeksi ovat laitekohtaisia, mikä on hieman typerää. Osa käännöksistä tulee todennäköisesti Google Pixel -puhelimen mukana.

Huomasin esimerkiksi, että tässä puhelimessa “esteettömyys” ei tuota tuloksia, vaan käytetään sanaa “saavutettavuus”. Aiemmassa postauksessani mainitsinkin, että asetuksissa on hakukenttä, johon voi kirjoittaa englanniksikin, ja asetus löytyy.

Tässä joitakin asetuksia, joita itse käytän:

  • Wi-Fi-valikko: Minulla on Wi-Fi-avustaja, joka näyttää verkot ja yhteydet. Avustajan asetukset ovat:

    • Muodosta automaattisesti yhteys parhaaseen Wi-Fi-verkkoon (päällä)
    • Vaihda automaattisesti mobiiliverkkoon (päällä)
    • Kahden kanavan verkon kiihdytys (päällä)
  • Mobiiliverkko: Valinnoissa on Beacon-linja, jolla voi soittaa lähellä olevalle, vaikka ei olisi mobiilisignaalia (pois päältä).

  • Yhteysasetukset: Näihin kuuluvat Windows-linkit, peilaus, VPN, NFC, tulostus, Multi-Screen Connect ja laitteiden pika yhdistäminen (päällä).

  • Aloitusnäyttö: Valikossa on kuvakkeiden alasvetoliike, jonka toiminnasta en ole varma, ja toimiiko se TalkBackin kanssa. Aloitusnäytön voi myös lukita, mikä voi olla hyödyllistä.

En tässä nyt laita enempää, mutta jos jokin valikko kiinnostaa tai et tiedä sen merkitystä, toivoisin alueella rohkeita kysymyksiä sekä kokemuksia hyödyllisistä tai huonoista asetusvaihtoehdoista. Vaihtoehtoja on niin paljon, että myönnän, ettei kaikkia ehdi ja viitsi kokeilla.

OnePlus Nord ja Akun Optimointi: Kokemuksia ja Huomioita

 En ole varma, ovatko ohjelmat nykyään paremmin tukemassa akun optimointia vai onko OnePlus Nordin toteutus yksinkertaisesti parempi kuin aiemmassa puhelimessani. Luultavasti kyse on molemmista. Taustaohjelmat eivät enää sulkeudu yhtä helposti optimoinnin ollessa päällä, vaan ohjelmat ja säikeet jäävät lepotilaan.

Huomasin kuitenkin pienen bugin viimeisimpien ohjelmien näytössä. Kun en ollut pitkään aikaan sammuttanut puhelinta, viimeisimpien ohjelmien lista ei näkynyt lainkaan. Uudelleenkäynnistys auttoi tähän ongelmaan.

Aiemmin en voinut luottaa siihen, että Garmin-kelloni ohjelmat pysyisivät taustalla. Nyt olen säätänyt ilmoitukset niin, että puhelin on äänetön, mutta kello värisee viestin tullessa. Myös virustorjunta ja VPN pysyvät paremmin päällä, vaikka puhelinta ei käytettäisi aktiivisesti.


maanantai 25. maaliskuuta 2024

Parhaat paikannus ohjelmat näkökulmia

  Vuoden 2024 parhaimpiin paikannus ohjelmiin edelleenkin kuuluu Waze,  Erittäin hyvä vaihtoehto google mapsille, terästetty autoilu kartta ja reittisuunnittelu ruuhkien ja sumppujen välttämiseksi. Jos tätä vertaa Here we Go sovellukseen, niin reitti suunnittelu ja ruuhkien välttäminen tarvitsee Online kartat.  

Lähteenä tähän vertailuun olen käyttänyt seuraavaa  

Käännetty ote:  
“Liikenteen osalta molemmat tekivät hyvää työtä. Aluksi saapumisaika Wazelle oli nopeampi ja etäisyys pienempi kuin HERE WeGossa. Mutta minun piti suosia HERE WeGoa joskus, jotta se olisi tasainen vertailu.”  

“Here ve go:lla on noin 80 ääntä monilla kielillä, kun taas Waze tarjoaa noin 75 äänivaihtoehtoa. Hyödyllinen asia Wazessa on tallentaa henkilökohtainen ääni käännöksille ja tavaroille.”  

  

Toinen mitä olen kokeillutkin, on OSMand, sopii hyvin kävelyynkin ofline kartat  ja pystyy opastamaan kuten google mapskin, äänitysmahdollisuus. Niin ikään parhaimpiin kuuluu jo pitkän ajan käyttämäni sygig maps, paras auto paikannin mielestäni kaistat ja ääniopostus rutkasti ominaisuuksia android auto peilaus auto näytölle kohtuu hintainen pro versio 12 euroa karttapäivitykset kuukausittain, mutta on tuohon ainais versio ostettuna ehkä yli 10 vuotta sitten, sillä saa 4 karttapäivitystä vuodessa, mahtaako tuota ainais lisenssiä saada enää. Pro tilaus maksoi viimeksi 12 euroa joten erittäin halpaa se on, ainakin verrattuna Toyotan kaupasta ostettuun kartta ja ohjelmistopäivitykseen verrattuna. Eipä tuo toyotan lisäke joka kertoo bensan hinnat eri paikoissa ole ollut kovin luotettava :), joskin suuntaa se on antanut. Sygigiin on lisä osa tuohon tankkaamiseen joka sisältää myös sähköautojen lataus paikat :).  Toki tomtom löytyy myös puhelimeen, mutta henkilökohtaisesti olen ollut erittäin tyytyväinen sygic sovellukseen silloin kun paikannusta on todella tarvittu, se ei ikiänä ole tehnyt samanmoisia temppuja autoillessa kuin toisinaan google maps tekee ja vielä ei ole löytynyt sellaista paikkaa johon se ei olisi löytänyt. Ehkä tuossa liikenteen seurannassa on vilä toivomisen varaa, autopaikanninhan ilmoittelee mm mahdollisesti alueella liikkuvista hirvistä tai muista, sygic kyllä ruuhkat havaitsee, mutta reittisuunnittelu ei ole niin reaaliaikainen kuin sanovar waze ssa olevan. En nyt sitten tiiä kuinka paljon suomessa näiden käyttäjiä on, joten ehkä tietoja ei välttämättä jaella.  Tämän tekstin muistilistana on eruraava sivu.  

Mutta en rupea kaikkia noita eisttelemään. Tuossa listassa mainitaan myös  

komoot, joka kilpailee samassa ryhmässä kuin Outdooractive, jota ei tuossa tosin  

mainita, Muitakaan retkeily sovelluksia ei juurikaan siinä käsitellä niitähän on muitakin   

https://outdoorsmagic.com/article/best-hiking-apps/  

Kuten huomaatte monet niistä on maksullisia ja hyvin graafisia, ainakin mulle nousee ylitse muiden ominaisuus reitti vihjeistä, ehkä haasteista, reittisuunnittelun helppoudesta ja äänellä opastuksesta, Outdoor Active tuli mun valinnaksi viewrangerin seurauksena, mutta tuo komoot, on sikäli mielenkiintoinen, että se on muistaakseni maksanut mulle 0 euroa :). Lisäksi Komoot löytyy garmin IQ kaupasta ja on siten käynnistettävissä kellosta äänittämään reittiä. Jaetut reitit on kyllä hieno piirre outdooractivessa, aika usein siellä on kiinnostavia reittäjä vihejeitä missä pysähtyä /majoittua monen päivän reissulla ja myös vinkkejä reitten haastavuudesta. Topografisia karttoja ei oikein tahdo ilmaiseksi saada, mutta nehän on näkevien juttuja, itte sen verran näen että pystyn nenä kiinni seuraamaan korkeuskäyriä ja välttämään ylitsepääsemättömiä paikkoja. Useimmille toki Open street map saattaa riittää. Entäpä toiminta talkback päällä heikohkoa ainakin mun kokemuksen mukaan, eli sanoisin että intersection explorerin kaltaista missä kartan sormella turkimistahan ei juurkaan tainda nykyisin olla?  

Toki näköjään voi tilata kohokarttoja alueestaan ja onhan meillä mahdollisuuksia tutkia androidillakin aluettamme, vaikka blindscuarea ei olekkaan.  GPS tarkkuudessa on aina toivomisen varaa siksi on tärkeää ikäänkuin synkronoida sijainti karttaan, mieleen on jäänyt se kuva jossa auton paikannus   näyttää siltä kuin ajaisit metsässä :). Nykyisin ei sitä onneksi enää tapahdu ja outdooractive onnistui erinomaisesti opastuksessaan pyörällä liikuttaessa.   

OSM for the blindOpenStreetMap Wiki  
 https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_for_the_blind#Web%20Services%20For%20The%20Automated%20Generation%20of%20Tactile%20Maps 

Tässä on linkki jossa puhutaan look and listen mapsista ja tactilestakin oli jossain linkissä  

kun hain intersection maps haulla. Kappas vaan intersection explorer on edelleen elossa :)  

Mutta näyttää kippaavan mun puhelimessa. 

Asensin  myös Garmin explorerin, joka on hyvin lähelosmadnin väritystä, poit on mulle kyllä tärkeitä (point of interest), meinaan 

jos meinaa löytää kiinnostavaan paikkaan uudelleenkin lähinnä nämä poit on mulla ollut luonnon antimia kertomassa (sienet, marjapaikat). Koska omistan garminin urheilu kellon 

Reittien siirto ja jakaminen kiinnostaa minua.